home contact zoeken
   
 

lijnbaan 60, rotterdam

 
 
 

Het oorspronkelijke ontwerp van het winkelpand voor de firma Gipsen is van de hand van Van den Broek en Bakema. De winkel is gebouwd als een zogenaamd ‘schakelpand’ binnen het Rijksmonument Lijnbaan: zonder luifel maar met 2 verdiepingen hoge glazen puien.
Een combinatie van slanke schokbetonnen stijlen en ranke stalen kozijnen met teakhouten glaslatten bepaalden het modernistische karakter van de gevel, perfect passend bij de toenmalige huurder.
In de renovatie in 1996 werd alsnog een luifel toegevoegd in combinatie met de nieuwe lamellenluifel die voor de gehele Lijnbaan werd toegevoegd. De winkel verloor hierdoor haar opvallende uitstraling in de gevelwand.

Het restauratie-ontwerp brengt het oorspronkelijk gevelbeeld terug, zonder luifel maar met herstel van verhoudingen, transparantie, gevelindeling en verfijnde detaillering. Voor de oorspronkelijk in schokbeton uitgevoerde stijlen is een alternatief ontwikkeld in elementen van gegoten composietsteen. Deze worden bevestigd op een verholen staalconstructie en zijn afgewerkt met een inlage van natuursteen conform het origineel. Stalen kozijnen, teakhoutenlatten en de oorspronkelijke kleuren (antraciet en wit) completeren het beeld.

De vernieuwde winkel, met als nieuwe huurder een luxe herenkledingzaak, springt nu weer opnieuw in het oog. Tegelijk dient de gevelaanpak als voorbeeld voor de op handen zijnde integrale aanpak van de Lijnbaanwinkels.