home contact zoeken
   
 

nieuwsarchief

 
 
 
07.02.2019
Art Rotterdam @ Van Nelle
Vandaag opent de 20e editie van Art Rotterdam in de Van Nellefabriek: vier dagen lang een bruisend centrum van nieuwe internationale kunst, fotografie en design. Onze tip: Prospects & Concepts voor aanstormend talent.
lees meer over het project
lees meer over Art Rotterdam

01.02.2019
OBJECT in HAKA
Het monumentale HAKA-gebouw in Rotterdam opent op vrijdag 8 februari weer haar deuren voor de OBJECT Designbeurs. De transformatie van het industriepand naar ontwerp van ons bureau gaat later dit jaar van start.
lees meer over OBJECT

13.12.2018
Bokaal voor Burgerweeshuis
De Burgerweeshuis VOF heeft vandaag de Geurt Brinkgreve Bokaal 2018 ontvangen als opdrachtgever voor de renovatie van het beroemde weeshuis van Aldo van Eyck. Ook in 2013 won ons bureau deze prijs voor het beste herontwikkelingsproject van erfgoed in Amsterdam.
lees meer...
bekijk de video...
lees meer over het project...
lees meer over winnaar 2013...

15.11.2018
Co-Design in Istanbul
Wessel de Jonge spreekt over stakeholders in de herbestemming van monumenten op de conferentie 'Repurposing the Built Environment'. Het is onderdeel van het Co-Design programma in het Consulaat-Generaal in Istanbul.
lees meer...

12.11.2018
Burgerweeshuis genomineerd
Het Burgerweeshuis is één van drie genomineerden voor de Geurt Brinkgreve Bokaal 2018. De prijs gaat naar de opdrachtgever van het beste herontwikkelingsproject van erfgoed in Amsterdam. Op 13 december worden de winnaars bekend gemaakt.
lees meer...
lees meer over het project...

05.09.2018
Donner definitief heropend
De grootste boekhandel van Europa opent vandaag opnieuw haar deuren: in het voormalige ABN gebouw aan de Coolsingel. Het is het eerste deel van Forum Rotterdam dat in gebruik genomen wordt.
lees meer...
lees meer over het project...

10.04.2018
Eric Gude (1953-2018)
Vandaag verloren wij geheel onverwacht onze grote vriend en collega Eric Gude. Eind jaren '90 was hij de bedenker van de uitdagende herontwikkeling van de Van Nelle Ontwerpfabriek, onze inspirator en strijdmakker. Dankzij zijn visionaire concept voor de herbestemming kon dit fabriekscomplex in 2014 een plaats krijgen op de Wereld Erfgoedlijst van UNESCO. Met groot respect nemen wij afscheid. Adieu.
lees meer...

16.11.2017
Wessel de Jonge over Burgerweeshuis
Nu de revitalisatie van Aldo van Eijck's Burgerweeshuis de voltooiing nadert zal Wessel de Jonge vanavond een lezing geven over het project. Dit vindt plaats op de Academie van Bouwkunst aan het Waterlooplein.
lees meer...
lees meer over het project...
lees meer in Het Parool...
lees meer op Architectenweb...
lees nog meer op Architectenweb...

02.11.2017
VROM gebouw heropend
Vandaag opent de Koning het vernieuwde Rijnstraat 8 in Den Haag, het vroegere VROM Gebouw van Jan Hoogstad. Ons bureau maakte als erfgoedadviseur deel uit van het team OMA/BAM dat deze grensverleggende transformatie heeft gerealiseerd.
lees meer...
lees meer...

16.10.2017
NLR genomineerd
De restauratie van de monumentale gebouwen van het NLR in Amsterdam is genomineerd voor de Geurt Brinkgreve Bokaal 2017. De Bokaal is een onderscheiding die de gemeente Amsterdam jaarlijks toekent aan het beste initiatief op het gebied van herontwikkeling of renovatie in de bestaande gebouwvoorraad. Op 6 december wordt bekend gemaakt wie winnaar is.
lees meer over het project...

13.09.2017
Opdracht herbestemming HAKA
Op uitnodiging van Dudok Group Dordrecht heeft ons bureau deelgenomen aan de prijsvraag voor herbestemming van het rijksmonument HandelsKamer te Rotterdam. En met succes. We wonnen. Het ontwerp voor het voormalige kantoor- en fabrieksgebouw met koffie- en graansilo's, ontworpen door H.F. Mertens en J. Koeman in 1930, voorziet een nieuw leven als inspirerende werkplek met multifunctionele plint en lounge op het dak.
andere projecten van arch. H.F. Mertens: Forum en Hogeschool Rotterdam

06.09.2017
Bouw Forum aan de Coolsingel van start
"Een perfect voorbeeld van transformatie en intensivering in de binnenstad. Over twee jaar heeft Rotterdam er weer een iconische plek in de binnenstad bij."
lees meer...
lees meer over het project...

22.07.2017
Geselecteerd voor Cultuurpool Citroën Brussel
Het team OMA/Wessel de Jonge architecten, is als één van de zeven kandidaten geselecteerd om een visie te ontwikkelen voor de toekomstige Cultuurpool in de voormalige Citroën Garage. Wordt vervolgd.
lees meer...
lees verder...

10.07.2017
Wessel de Jonge @ Journal of Architectural Conservation
Onze visie op herbestemming van recent erfgoed is onderwerp van een artikel in dit internationale tijdschrijft. "Sustainable renewal of the everyday Modern" gaat in op het vinden van de juiste balans tussen nieuw gebruik, historisch karakter, klimaatcomfort en duurzaamheid.
lees meer...

21.06.2017
ENKA-school infomiddag
Het schetsontwerp voor een basisschool op het ENKA-terrein in Ede is enthousiast ontvangen door leerkrachten, ouders en leerlingen. De ENKA-school zal worden gerealiseerd in het v.m. Kantinegebouw uit begin jaren '50, samen met andere wijkvoorzieningen.
Opdrachtgever: BOEi.

15.06.2017
Studie Citroën in de prijzen
De herbestemmingskansen voor de Citroën garage in Brussel zijn in kaart gebracht door ons bureau samen met MS-A en Advisers. De jury van de European Award for Architectural Heritage Intervention heeft vandaag in Barcelona een Eervolle Vermelding toegekend aan deze studie. Zij roemt de promotie van modern industrieel erfgoed voor een gemengd programma.
lees meer...

31.05.2017
Stilwerk @ pakhuis Santos
Het rijksmonument Santos (1903) wordt omgetoverd tot retail- en expositie ruimte voor het designwarenhuis Stilwerk. On top of it, worden unieke shortstay appartementen gecreëerd.
Artikel in FD
Artikel in AD

26.04.2017
Masterplan Groote Museum in actie
Het masterplan ontworpen door Wessel de Jonge architecten wordt eindelijk geimplenteerd! Artis staat in de startblokken met de restauratie van het Groote Museum.
lees meer...
Artikel de Architect

27.03.2017
Start renovatie Burgerweeshuis Aldo van Eyck
Vandaag is gestart met de renovatie van het Burgerweeshuis van Aldo Van Eyck te Amsterdam. Het wereldberoemde rijksmonument biedt binnenkort kantoorruimte up to date aan de huidige comforteisen.

19.03.2017
Verkoop Tuin van Noord van start!
Vandaag is de verkoop van de woningen in de cellenvleugels van de Rotterdamse gevangenis gestart. In de voormalige gevangenis worden 57 aangename (heren)huizen gerealiseerd van diverse groottes. De ruimte binnen de gevangenismuren wordt omgetoverd tot een groene oase en dit midden in de stad. Rotterdam wordt binnenkort een bijzondere woningomgeving rijker.
Lees verder...

09.02.2017
NLR heropend: traditie in innovatie
Het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium in Amsterdam is vandaag heropend. In het rijksmonument (Arch. H. Maaskant, 1942) is het Nieuwe Werken succesvol geïmplementeerd. De herwonnen transparantie draagt bij aan het teamwerk van de medewerkers.
Lees verder...

03.02.2017
Gewonnen architectenselectie Zwolle
Het kantoorgebouw MAC in Zwolle wordt getransformeerd tot woon(-zorg) project. Ons team heeft de jury verrast en geënthousiasmeerd: "door de heldere vormentaal, klassieke verhoudingen, onderscheidend materiaalgebruik is een origineel en kwalitatief hoogwaardig ontwerp afgeleverd".

07.12.2016
Luchtvaart Laboratorium NLR Amsterdam opgeleverd!
Lees meer over het project...

05.12.2016
Nieuwe bib @ Modelwijk Brussel
De nieuwe bibliotheek en buurthuis komen in het hart van de Modelwijk, het wordt een aangename ontmoetingsplek voor en van de bewoners, een thuis. Vandaag werd het schetsontwerp goedgekeurd!

29.11.2016
Geselecteerd voor BAT Lavoisier
De voormalige Brits-Amerikaanse Tabakfabriek (1928) te Brussel (BE) wordt getransformeerd naar een 100-tal duurzame woningen. Ons bureau is geselecteerd voor de ontwerpwedstrijd i.o.v. Citydev.

28.11.2016
Sander Nelissen in jury Geurt Brinkgreve Bokaal 2016
Lees meer...

01.11.2016
Geselecteerd voor provinciehuis Oost-Vlaanderen
De Leopoldskazerne te Gent (BE) wordt herbestemd tot provinciehuis Oost-Vlaanderen. Samen met Robbrecht & Daem architecten en Trans is ons bureau geselecteerd om een visie ontwerp op te maken.

18.10.2016
Lijnbaan 60 opgeleverd!
De gevel van de Lijnbaanwinkel nr. 60 straalt zoals weleer. Ze is in ere teruggebracht naar het oorspronkelijk ontwerp en mét hedendaagse materialen.

07.10.2016
Opening 'Simultaan Modernisme' in Van Nelle Fabriek
Vandaag wordt de tentoonstelling 'Simultaan Modernisme' geopend in de Van Nelle Fabriek door de lezing van Prof. ir. Wessel de Jonge over 'Modern Erfgoed: Werelderfgoed'. De tentoonstelling 'Simultaan Modernisme — Simultanität der Moderne' loopt tegelijk in de Van Nelle fabriek en in het Bauhaus te Dessau, beide iconen van het modernisme.
lees meer...
lees meer...

10.06.2016
Intreerede TU Delft: 'Kansen voor erfgoed'
Met de oproep om investeringen te kanaliseren naar de herbestemming en restauratie van architectonisch erfgoed sloot Wessel de Jonge vandaag zijn Intreerede aan de TU Delft af. Sinds september vorig jaar is hij hoogleraar Heritage & Design aan de faculteit Bouwkunde.
Bekijk hier de Intreerede...

29.03.2016
100% Wonen in het GAK-gebouw
Na de noordvleugel (2012) en de zuidvleugel (2015) is vandaag ook voor het middendeel van het GAK-gebouw een bouwvergunning als wooncomplex verleend. Samen met Zecc Architecten heeft ons bureau invulling gegeven aan een hedendaagse huurformule volgens het zogenaamd 'Friends concept'.
Lees meer over het project...

01.03.2016
Aanbesteding Olympisch Stadion Helsinki
De grootscheepse vernieuwing van dit historische stadion is begonnen. De eerste fase is onlangs aanbesteed en het grondwerk is gestart. Het stadion wordt aangepast aan internationale eisen voor sport en evenementen. De oplevering van deze € 209 miljoen kostende operatie staat voor 2018 gepland.
lees meer over het project...

15.02.2016
Restauratie van Lijnbaan 60
Vandaag is de bouwuitvoering gestart van dit winkelpand aan de monumentale Lijnbaan. De latere luifels worden verwijderd en de dubbelhoge gevelpui van de vroegere Gispen vestiging zal in ere worden hersteld ten behoeve van een modewinkel.

09.12.2015
Gewonnen prijsvraag Citroën-garage Brussel
Het team WAM (Wessel de Jonge architecten, Advisers & MS-A) is geselecteerd voor een onderzoek naar de herbestemmings-mogelijkheden van deze 'parel van het interbellum'. De essentiële historische waarden van het 16.500 m2 grote complex aan het Brusselse IJzerplein moeten tegelijkertijd behouden blijven.
lees meer...
Lees meer over 'Citroen gaat in zee met het Centre Pompidou'

25.11.2015
College akkoord met Forum Rotterdam
Forum Rotterdam gaat met een aangepast plan een nieuwe fase in: vandaag besloot het college van B&W het concept bestemmingsplan ter inzage te leggen. Boekhandel Donner en Primark zullen de grootste gebruikers van het winkeldeel worden. De banktoren wordt een woongebouw.
lees meer over het project...
lees meer...

18.11.2015
Vluchtelingen in GAK- gebouw
In De Studio, het voormalige GAK- gebouw in Amsterdam-West, wonen inmiddels 26 verblijfsgerechtigde vluchtelingen in hetzelfde gebouw als studenten en starters. Inmiddels werkt corporatie De Key aan een project waarbij 250 studenten een woonblok delen met 250 vluchtelingen.
lees meer over het project...
lees meer...

10.09.2015
Wessel de Jonge hoogleraar TU Delft
Wessel de Jonge is vandaag aangesteld als hoogleraar Heritage & Design aan de Faculty of Architecture and the Built Environment. Hij zal zich binnen de afdeling Architecture, Engineering + Technology vooral bezighouden met onderwijs op het gebied van restauratie en herbestemming.
lees meer...

06.07.2015
Start bouw Imalso, Antwerpen
In Antwerpen is vandaag de eerste spade in de grond gezet voor de vernieuwing en uitbreiding van het Imalso complex. Het opmerkelijke gebouw uit de jaren '50 huisvest binnenkort weer vier overheidsdiensten die actief zijn voor de havens van de Scheldestad.
lees meer...

04.05.2015
Nieuwe opdracht: Burgerweeshuis
Aldo van Eyck's meesterwerk zal opnieuw worden gerenoveerd voor een kantoorbestemming. Ons bureau heeft met CDC bouwfysica en bouwhistorisch onderzoeker Suzanne Fischer onlangs de ontwerpopdracht gekregen. In 2016 moet het complex weer in gebruik worden genomen.

23.03.2015
Nieuwe impuls voor H Team
Minister Blok heeft vandaag de verjonging van het H Team kracht bijgezet. Wessel de Jonge was in 2010 een van de founding members van het Herbestemmings Team. Vanaf 2015 neemt een nieuwe generatie de fakkel over met een actuele agenda.
lees meer...

03.02.2015
Alvar Aalto Medal voor Nieto Sobejano
In Helsinki is vandaag de Alvar Aalto Medal 2015 uitgereikt aan de Spaanse architecten Fuensanta Nieto en Enrique Sobejano. De tweejaarlijkse architectuurprijs wordt toegekend door het Finse Architectuurmuseum, het Aalto Museum, de Aalto Foundation en de stad Helsinki. Wessel de Jonge maakte deel uit van de internationale jury.
lees meer over de Aalto Medal 2015...

05.12.2014
'Go' voor Olympisch Stadion Helsinki
Het projectplan (VO) voor de vernieuwing van het Olympisch Stadion in Helsinki is afgerond en goedgekeurd. Dit maakte de Finse Overheid en het stadionmanagement vandaag bekend op een persconferentie. Het historische stadion wordt aangepast aan internationale eisen voor sport en evenementen voor een bedrag van € 209 miljoen.
lees het persbericht...
lees meer over het project...

28.11.2014
Stadhuis Antwerpen vernieuwd
Ons bureau is gevraagd mee te doen aan de wedstrijd om van het Antwerpse Stadhuis een hedendaagse werkomgeving te maken voor het Stadsbestuur. Het renaissance gebouw van 1565 staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Ons team bestaat verder uit Climatic Design Consult, VK Engineering, Barbara van der Wee en Hollandse Nieuwe.
lees meer over de wedstrijd...

13.11.2014
Landschapsplan Zonnestraal wint Kepplerprijs
Het landschapsplan voor Landgoed Zonnestraal in Hilversum is bekroond met de Arie Kepplerprijs 2014 in de categorie Cultuurhistorisch erfgoed. Volgens de jury heeft Bureau Peter de Ruyter met een restauratief 'opruimplan' o.a. de relatie tussen landschap en sanatoriumcomplex weer duidelijk gemaakt.
Lees meer over het project...
Lees meer over het landschapsplan...
Lees meer over de prijs...

16.10.2014
Start restauratie NLR Amsterdam
Voor de vernieuwing van het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium is het masterplan van Wessel de Jonge en INBO architecten in 2012 als winnaar uit de bus gekomen. Nu de nieuwbouw de voltooiing nadert is ook de restauratie van het historische gebouw van de architect Hugh Maaskant gestart.
lees meer over het project...

15.09.2014
Daylightshow op Zonnestraal
Galerie Ton de Boer logeert in het Dresselhuyspaviljoen. Van buiten prachtig gerestaureerd, van binnen nog casco. In de zonnige kamers, waar vroeger tbc patiënten kuurden, tonen 24 kunstenaars site-specific en site-responsive installaties en beelden. Nog tot 12 oktober.
lees meer over de expo...
lees meer over het project...

21.06.2014
Van Nelle op UNESCO-lijst
In Qatar is de Van Nellefabriek vandaag een plaats toegekend op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In het debat werd de bijdrage van ons bureau als coördinerend architect naar voren gebracht. Ook werd het herbestemmingsproject van het Rotterdamse fabriekscomplex ‘een voorbeeld’ genoemd.
lees meer...
lees over UNESCO status...
lees over fotograaf Kamman...

04.06.2014
Gulden Feniks voor Cygnus Gymnasium
De nationale renovatieprijs in de categorie Renovatie is toegekend aan het projectteam van het Gygnus Gymnasium. Dit is vandaag bekendgemaakt op de Provada in Amsterdam. De revitalisatie tot modern schoolgebouw werd bekroond vanwege het goede teamwork, het vakmanschap en als voorbeeld voor de herwaardering van Wederopbouwarchitectuur.
lees meer over Cygnus gymnasium...
video over Cygnus Gymnasium…
lees meer over de prijs…

03.06.2014
Opdracht ‘Imalso’ gebouw Antwerpen
De vernieuwing van het ‘Imalso’ complex aan de Schelde is gegund aan het team Van Laere Algemene Aannemingen NV. De Vlaamse Overheid heeft dit vandaag bekend laten maken. Het 50-er jaren complex wordt na uitbreiding de huisvesting voor enkele watergerelateerde diensten. Het team bestaat naast ons bureau uit TRANS architecten, constructeur Arcade, Climatic Design Consult en installatieadviseur VK.

24.04.2014
Twee nominaties Gulden Feniks!
Twee projecten van ons bureau zijn dit jaar genomineerd voor de Gulden Feniks, de belangrijkste nationale prijs voor duurzame herbestemming. In de categorie Renovatie is dit het Cygnus Gymnasium terwijl De Studio is genomineerd in de categorie Transformatie. Beide projecten staan in Amsterdam. Op 4 juni worden de winnaars bekend gemaakt.
lees meer over De Studio…
lees meer over Cygnus gymnasium...
lees meer over de prijs…
video over de studio…
video AT5 ‘Aanbouw GAK- en Amrogebouw, een tweede leven’
video over Cygnus Gymnasium…
video AT5 ‘Aanbouw Wibaut Avenue’

23.04.2014
Nieuwbouw appartementen Brussel geopend
Vandaag zijn twee nieuwe woongebouwen in de Brusselse Modelwijk (1958) door burgemeester Yvan Mayeur feestelijk geopend. De 68 sociale woningen met opleidingsrestaurant zijn door ons ontworpen als deel van de revitalisatie van deze bijzondere woonwijk. De volgende stap is de renovatie van de 1029 bestaande woningen.
lees meer...
video over de modelwijk...

15.03.2014
Start bouw Luchtvaart Laboratorium NLR
De vernieuwing van het NLR complex in Amsterdam is van start. Op basis van een masterplan is een transformatie- en uitbreidingsplan ontwikkeld, waarvan de nieuwbouw nu in uitvoering is genomen. In de zomer van 2015 volgt het bestaande complex van de architect Hugh Maaskant.
lees meer...

19.02.2014
Nominatie GAK-Gebouw / De Studio voor AAP
De spraakmakende transformatie van het oude GAK Gebouw langs de A-10 tot starterswoningen is genomineerd voor de Amsterdamse Architectuur Prijs van ARCAM. De prijs zal op 10 mei worden uitgereikt voor het beste bouwproject dat in 2013 in Amsterdam is opgeleverd. De AAP wordt aan opdrachtgever en architect samen toegekend.
lees meer...
lees meer over de prijs...
video over genomineerde project
video AT5 ‘Aanbouw Gak- en amrogebouw, een tweede leven’

01.02.2014
Voorlopig Ontwerp Olympisch Stadion Helsinki
Het Voorlopig Ontwerp voor de herontwikkeling van het grootste stadion van Finland is volgens planning vandaag afgerond binnen de financiële kaders. Ons bureau neemt deel in de planontwikkeling om het complex uit 1938 aan te passen aan de eisen van de FIFA en IAAF en daarbij het historisch karakter van dit rijksmonument te behouden.
lees meer...

31.01.2014
Noordsingel gevangenis van het slot
Het rijk heeft de voormalige gevangenis in Rotterdam officieel overgedragen aan HD Projectrealisatie en BAM Woningbouw. Vandaag wisselden de sleutels van de gevangenispoort van eigenaar. Ons bureau heeft samen met Atelier Quadrat in 2011 het winnende plan gemaakt voor het terrein met penitentiaire inrichting, gerechtsgebouw en notarieel archief.
lees meer...

22.01.2014
Aluminium Award voor duurzame transformatie De Studio
De nieuwe aluminium elementengevel volgt het oorspronkelijke beeld van het monumentale GAK-kantoor en voldoet toch volledig aan de hedendaagse eisen. Met een dubbele ‘serre-gevel’ is zelfs langs de A-10 een goed woonmilieu gerealiseerd. De gevel is speciaal voor dit project ontwikkeld in samenwerking met gevelbouwer Blitta. Een vakjury heeft het project als ‘inventief’, ‘respectvol’ en ‘gebruikmakend van optimale technieken’ bekroond met de tweejaarlijkse Benelux Aluminium Award voor Duurzaam Renoveren.
lees meer...
lees meer over Aluminium Award
video over genomineerde project
video AT5 ‘Aanbouw Gak- en amrogebouw, een tweede leven’

17.12.2013
Cygnus Gymnasium wint Brinkgreve Bokaal
De Brinkgreve Bokaal is vandaag toegekend aan de succesvolle restauratie en transformatie van de vroegere LTS Patrimonium aan de Wibautstraat. De gemeentelijke prijs wordt jaarlijks toegekend aan het beste renovatie- of herontwikkelingsproject in Amsterdam.
lees meer...
video over winnende project...
lees meer over de Brinkgreve Bokaal...
Video AT5 ‘Aanbouw Wibaut Avenue’

23.10.2013
Nominatie starterswoningen De Studio voor Zuiderkerkprijs
De spraakmakende transformatie van het oude GAK Gebouw langs de A-10 tot appartementen voor jongeren is genomineerd voor de Zuiderkerkprijs. Die zal op 17 december worden toegekend aan het beste woningbouwproject dat het afgelopen jaar in Amsterdam is gerealiseerd.
lees meer...
video over genomineerde project
video AT5 ‘Aanbouw Gak- en amrogebouw, een tweede leven’

07.09.2013
Schoolgebouw Het Schip aan de Wibautstraat geopend
De leukste school van Amsterdam in het mooiste gebouw van de Wibautstraat. De oude technische school is volledig getransformeerd voor het Cygnus Gymnasium. In de vroegere werkplaatsen krijgen nu leerlingen de beginselen van wetenschap bijgebracht. De heropening is een impuls voor de Parooldriehoek.
lees meer...
Video AT5 ‘Aanbouw Wibaut Avenue’

03.06.2013
Week van Het Lege Gebouw
Namens het H-Team heeft Wessel de Jonge als expert bijgedragen aan de Week van Het Lege Gebouw, die vandaag met succes is afgesloten. Samen met het Nationaal Programma Herbestemming, de Rijksgebouwendienst, het Atelier Rijksbouwmeester en het RVOB hebben studenten van 14 opleidingen oplossingen ontwikkeld voor het oude pand van Europol in Den Haag.
lees meer over de week van het lege gebouw... lees meer over het H-Team...

05.03.2013
Nieuwe opdracht: Olympisch Stadion Helsinki
Het architectonisch ontwerp voor de herontwikkeling van het Olympisch stadion van Helsinki (1938) is toegekend aan een internationaal team van architecten. Ons bureau maakt deel uit van dit team. Dit grootste stadion van Finland zal moeten worden aangepast aan de eisen van de FIFA en IAAF. Tegelijkertijd moet het historisch karakter van het gebouw, en de publieke waardering hiervoor, behouden blijven.
lees meer...

12.02.2013
Dutch Green Building Council nieuwe huurder HUF gebouw
Vorige week heeft de Dutch Green Building Council (DGBC) zijn intrek genomen in het HUF gebouw. De DGBC gaat aan de slag met een BREEAM-NL In-Use certificering om dit duurzaam gerestaureerde gebouw ook op duurzame wijze te gebruiken. In 2009 heeft ons bureau de herontwikkeling van dit monument begeleid.
lees meer...

08.02.2013
Debat over duurzame monumentenzorg 26 maart 2013
Dat herbestemming duurzaam is wordt breed aangenomen, maar is dit ook overtuigend te onderbouwen voor beslissers in de vastgoed sector? Het Praktijknetwerk Duurzame Monumentenzorg en het H-team verzorgen met input van ons bureau een debat over de verschuiving van nieuwbouw naar herbestemming die gaande is en hoe hiermee op een duurzame manier omgegaan kan worden. Dit naar aanleiding van het onderzoek 'duurzaam verbeterd' dat ons bureau vorig jaar presenteerde.
programma en aanmelding...
onderzoek duurzaam verbeterd...

24.01.2013
Van Nelle Werelderfgoed dichterbij
Na jarenlange voorbereiding gaat het er nu echt van komen: de nominatie van de Van Nelle Ontwerpfabriek voor de Werelderfgoedlijst. Vandaag is het nominatiedossier feestelijk overgedragen aan Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker. Maandag zal het dossier officieel worden ingediend bij UNESCO in Parijs. De aanwijzingsprocedure zal anderhalf jaar duren.
lees meer over de indiening...
lees meer over de nominatie...
lees meer...

24.01.2013
Lezing transformatie van kantoorgebouwen
Vandaag geeft Sander Nelissen van ons bureau een lezing over transformatie van kantoorgebouwen. De lezing is in het kader van het jaarthema 'omdenken' van het architectuurcentrum Rondeel in Deventer. Ook een expositie is onderdeel van het jaarthema, hier is ook ons project de transformatie van het GAK gebouw tot De Studio te zien.
lees meer over De Studio
lees meer over architectuurcentrum Rondeel

01.12.2012
De Studio in gebruik genomen
In het voormalige GAK gebouw is een innovatief woonconcept geïntroduceerd op de Amsterdamse woningmarkt: kleine studio’s in de koopsector. Onder het motto ‘wonen voor minder dan een ton binnen de Ring’ hebben AM en Stadgenoot voor starters een aantrekkelijk woonproduct neergezet. Wij zijn er trots op dat alle 320 studio’s vóór oplevering zijn verkocht, hiermee is een traditie van ons bureau voortgezet.
lees meer...

15.11.2012
Zonnestraal winnaar Betonprijs 2012 Vitaal Beton
Gisteren is tijdens de betondag bekendgemaakt dat Sanatorium Zonnestraal de Betonprijs 2012 Vitaal Beton in de categorie restauratie gewonnen heeft. De prijs wordt uitgereikt aan gebouwen waarin beton een hoofdrol speelt en het duurzame karakter van het materiaal op bijzondere wijze tot uiting komt.
lees meer over de prijs...
lees meer over het project...

01.10.2012
Wessel de Jonge @ The Getty in LA
Op uitnodiging van het Getty Conservation Institute zal Wessel de Jonge in Los Angeles een toelichting geven op de ontwerpmethodologie van ons bureau en onze internationale ervaringen met herbestemming van 20e eeuwse moderne architectuur. Zijn presentatie staat op de agenda voor 15 november aanstaande.
lees meer...
bekijk de lezing online...

01.10.2012
H-Team adviseert informateurs
Door de verschuiving van nieuwbouw naar herbestemming ontstaat een trendbreuk in de ruimtelijke ontwikkeling. Het H(erbestemmings)-Team heeft geadviseerd in het regeerakkoord aandacht te besteden aan de ruimtelijke, fiscale en privaatrechtelijke aanpassingen die nodig zijn om het aanzien, de welvaart en de werkgelegenheid te verbeteren. Wessel de Jonge maakt sinds de oprichting deel uit van het H-Team.
lees het persbericht...
lees de brief aan de informateurs...
lees meer over het H-Team...

27.09.2012
De Studio: 250 woningen verkocht
Het voormalige GAK gebouw in Bos en Lommer was tot voor kort een leegstaand 60-er jaren kantoorkolos van 40.000 m2 BVO. AM en Stadgenoot sloegen de handen ineen en van de 320 kleine studio's van de eerste fase is per 1 oktober al bijna 80% verkocht. De eerste fase wordt over enkele maanden opgeleverd.
lees meer...

17.09.2012
Debat in Antwerpen over Villa Tugendhat
DOCOMOMO België organiseert op 13 november een debat over 'modern heritage'. Wessel de Jonge presenteert zijn visie op de restauratie van de Villa Tugendhat op basis van zijn betrokkenheid in de internationale begeleidingscommissie THICOM. Hij wordt daarover aan de tand gevoeld door Richard Klein (Frankrijk) en Jo Braeken (België) over het fenomeen museumwoning.
lees meer...

26.06.2012
Eerste steen Modelwijk blok 16 & 17
Vandaag verscheen het boek 'De Modelwijk in Brussel. Het levensverhaal van een groot(s) project' ter gelegenheid van de eerste steenlegging van de door ons ontworpen nieuwbouw. De modernistische wijk uit 1958 wordt gedoseerd verdicht en met de renovatie van de bestaande 1029 woningen wordt binnenkort gestart.
lees meer...

06.06.2012
Zomerschool Herbestemming
Vandaag presenteert Wessel de Jonge op de Provada een cursus over de bijdrage die architecten kunnen leveren om herbestemming haalbaar te maken, en tegelijk een gebouw in zijn waarde te laten. Als lid van het H-Team draagt hij bij aan de bestrijding van leegstand door herbestemming.
lees meer over de Zomerschool Herbestemming

04.06.2012
Forum Rotterdam in de startblokken
Na een positieve behandeling door Welstand is de herbestemming van het monumentale ABN-gebouw aan de Coolsingel en de inpassing van een grootschalige nieuwbouw in het Lijnbaangebied nu een belangrijke stap dichterbij. De bouwvergunning wordt over ca. 2 maanden verwacht. Multi Vastgoed presenteert het project op 5, 6 en 7 juni op de Provada.
lees meer...

02.03.2012
Villa Tugendhat heropend
Afgelopen woensdag is in Brno (Tsjechië) Villa Tugendhat heropend, de restauratie ging van start in 2010. Dit icoon van de Moderne Beweging is in 1930 ontworpen door Mies van der Rohe en staat sinds 2001 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Wessel de Jonge was lid van de International Expert Advisory Committee die de restauratie van de Villa Tugendhat heeft begeleid.
website villa Tugendhat...

De Volkskrant:
volledig artikel

13.02.2012
Definitief Ontwerp Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium afgerond
Het NLR terrein in Amsterdam wordt gekenmerkt door de monumentale panden van architect Maaskant uit het midden van de vorige eeuw. In de loop der tijd zijn daar diverse bouwdelen aan toegevoegd waardoor een vrij onoverzichtelijk complex is ontstaan. De kern van het ontwerp zit in het maken van een meer overzichtelijk en open gebouwensemble, dat recht doet aan de kwaliteit van de Maaskant gebouwen. In samenwerking met INBO Rotterdam.
lees meer...

09.02.2012
Start restauratie Het Schip, Amsterdam
Vandaag is de restauratie van dit markante schoolgebouw langs de Wibautstraat gestart. Het wordt het nieuwe onderkomen van het Cygnus Gymnasium. Het gebouw wordt aangepast aan de jongste onderwijsontwikkelingen en voorzien van een verbeterd ventilatiesysteem.
Lees meer...
Artikel in Parool

13.12.2011
Start bouw GAK Gebouw
Vanaf vandaag zijn de bouwwerkzaamheden aan het GAK gebouw van start gegaan. Dit voormalige kantoorgebouw wordt getransformeerd tot koopwoningen voor starters.
lees meer...
Persbericht...

14.10.2011
Winnend plan PI Noordsingel
Samen met HD Projectrealisatie, BAM Woningbouw Rotterdam en Atelier Quadrat heeft ons bureau de aanbesteding voor herbestemming van de gevangenis aan de Noordsingel in Rotterdam gewonnen. Dit is vandaag bekend gemaakt. Het complex omvat de penitentiaire inrichting, het oude gerechtsgebouw en het voormalig notarieel archief. Vanaf 2014 zal de herontwikkeling gefaseerd worden uitgevoerd.
lees meer...
Persbericht…

12.10.2011
Duurzaamheid herbestemming
Bij waardevolle architectuur is het lastig om verifieerbare uitspraken te doen over de duurzaamheid van herbestemming. Het onderzoek ‘duurzaam verbeterd!’, naar een bepalingsmethode op basis van de EMI is onlangs door ons bureau afgerond. De belangrijkste resultaten hiervan zullen met ingang van 2012 worden opgenomen in de nieuwe GPR Gebouw.
lees meer op www.duurzaamverbeterd.nl

29.08.2011
Nieuwe opdracht: haalbaarheidsonderzoek Bergansiuskazerne
In Ede staat de Bergansiuskazerne, in 1936 in gebruik genomen als huisvesting voor 120 leerlingen van de School Reserve Officieren Bereden Artillerie. Ons bureau onderzoekt in opdracht van de gemeente Ede de mogelijkheden tot gebruik van het gebouw als school en kinderdagverblijf/buitenschoolse opvang.

27.06.2011
Renovatieontwerp Modelwijk van start
Nu de eerste oplevering van de nieuwbouwplannen voor verdichting van de Modelwijk achter de rug is, is opdracht verstrekt voor het renovatieontwerp van de eerste woongebouwen uit 1958. Het gaat om verbetering van het wooncomfort, sociale veiligheid, vervanging van de aluminium vliesgevels en duurzaam herstel van het karakteristieke schoonbeton.
lees meer...

20.06.2011
Nieuwe opdrachten: twee Frisse Scholen
De Frisse Scholen campagne maakt klimaatverbetering van scholen actueel. Dit heeft positieve invloed op de leerprestaties. Ons bureau heeft opdracht voor de verbetering van twee monumentale schoolgebouwen. Afgewogen gevelaanpassingen en slimme klimatiseringsoplossingen zullen leiden tot duurzame gebouwen. In Amsterdam wordt de markante ambachtschool in de Parooldriehoek geschikt gemaakt voor het Cygnus gymnasium. In Rotterdam zal de locatie Museumpark van de Hogeschool Rotterdam een restauratieve opfrisbeurt ondergaan.
lees meer...

05.04.2011
Van Nelle en Zonnestraal potentieel werelderfgoed
Vandaag maakten de Staatssecretarissen Zijlstra (OCW) en Bleker (EL&I) bekend dat elf Nederlandse erfgoederen op de Voorlopige Lijst Werelderfgoed van Nederland zullen worden geplaatst, waaronder Sanatorium Zonnestraal in Hilversum. De Van Nelle Ontwerpfabriek zal naar verwachting binnen enkele jaren daadwerkelijk worden voorgedragen aan UNESCO.
lees meer over de nominatie
lees meer over Van Nelle
lees meer over Zonnestraal

27.01.2011
GAK gebouw wordt ontwikkeld tot woningen
In de eerste fase zullen circa 330 woningen en 2000 m2 commerciële ruimten worden ontwikkeld. Het initiatief van AM en Stadgenoot loopt vooruit op het zeer recent ingezette beleid van de gemeente Amsterdam leegstand in de stad terug te dringen en de schaarse ruimte beter te benutten.
lees meer...
lees meer over de motie lege kantoren Amsterdam

14.12.2010
Openluchtschool opgeleverd
Vandaag is de vernieuwde Eerste Openluchtschool in Amsterdam overgedragen aan het schoolbestuur. Vanaf 4 januari wordt er weer lesgegeven en kunnen de leerlingen gebruikmaken van voorheen ontbrekende functies zoals een mediatheek en individuele studieplekken.
lees meer...

12.11.2010
Zonnestraal en Van Nelle Ontwerpfabriek op voorlopige lijst UNESCO.
Vandaag is bekend gemaakt dat zowel Sanatorium Zonnestraal als de Van Nelle Ontwerpfabriek op de voorlopige lijst van Nederlandse UNESCO nominaties zijn opgenomen. Wij zijn er natuurlijk trots op om aan het behoud van deze twee bijzondere gebouwen te hebben bijgedragen.
lees meer over Zonnestraal...
lees meer over Van Nelle...
Website Voorlopige Lijst

21.10.2010
Zonnestraal wint 2010 World Monuments Fund/Knoll Modernism Prize.
De herbestemming en restauratie van het voormalige sanatorium Zonnestraal (1928) in Hilversum is bekroond met deze belangrijke internationale prijs. De prijs wordt op 18 november uitgereikt in het MoMA in New York.
lees meer...
Website World Monuments Fund

09.09.2010
Werkconferentie Lijnbaan
Sander Nelissen van ons bureau leverde een prikkelende bijdrage aan een werkconferentie over het Lijnbaangebied in Rotterdam. De bijeenkomst had als doel om inspiratie op te doen om tot een gemeenschappelijke agenda voor de Lijnbaan en omgeving te komen. We hebben opgeroepen vooral de kwaliteiten van dit ensemble als leidraad en inspiratiebron te gebruiken bij het ontwikkelen van toekomstplannen en gebruik te maken van het sterke merk dat de Lijnbaan nog altijd is.

24.06.2010
Kwaliteitsteam Herbestemming
Vandaag is op het Nationaal congres Leegstand en Herbestemming dit Kwaliteitsteam geïnstalleerd. Wessel de Jonge is benoemd als lid van dit team, dat het onderwerp herbestemming door middel van een reflectieve en signalerende functie op de agenda wil houden.
lees meer...

07.04.2010
Nieuwe opdracht: restauratie Eerste Openluchtschool
De ontmantelingswerkzaamheden zijn inmiddels van start gegaan in de Eerste Openluchtschool van Jan Duiker. Wij hebben opdracht voor de restauratie en de verbetering van het binnenklimaat.
lees meer...
fotoverslag restauratie van een omwonende...

22.02.2010
Aanwijzing Rotterdamse rijksmonumenten
Ter gelegenheid van de feestelijke opening van het gerestaureerde HUF gebouw heeft minister Plasterk afgelopen zaterdag de 18 Rotterdamse naoorlogse bouwwerken bekend gemaakt die deel uitmaken van de Wederopbouw Top 100. De herontwikkeling van het HUF gebouw – een van deze toppers – werd verzorgd door ons bureau.
lees meer...

18.02.2010
Feestelijke opening Groote Zaal ‘De Maas’
Gisteravond werd de Groote Zaal van Koninklijke Roei- en Zeilvereeniging ‘De Maas’ heropend op de 159e verjaardag van de Vereeniging. Het eclectische interieur is weer in oude luister hersteld, maar tevens voorzien van moderne faciliteiten.

11.02.2010
Nieuwe opdracht: Masterplan Sluis Tilburg
Tilburg zal ontsloten worden voor grotere binnenvaartschepen. Daarvoor wordt het Wilhelminakanaal verdiept en verbreed en voorzien van een nieuwe sluis. Ons bureau werkt aan een Masterplan voor de monumentale Sluis III, die naast de nieuwe sluis zal blijven bestaan. Hierbij wordt gedacht aan de ontwikkeling van educatieve en recreatieve meerwaarde.

19.01.2010
Advies voor restauratie villa Mies van der Rohe
De gemeenteraad van Brno (Tsjechië) heeft Wessel de Jonge benoemd in de International Expert Advisory Committee die de restauratie van de Villa Tugendhat gaat superviseren. Dit icoon van de Moderne Beweging is in 1930 ontworpen door Mies van der Rohe en staat sinds 2001 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De restauratie start nog dit jaar.
website villa Tugendhat...

07.12.2009
Onderzoek naar imago en tevredenheid
Onlangs presenteerde onderzoeksbureau USP de resultaten van een imago- en tevredenheidsonderzoek voor ons bureau. Wij zijn het eerste architectenbureau dat door USP een dergelijk onderzoek heeft laten uitvoeren. De uitkomsten bevestigden onze positie als voorloper op het gebied van herbestemming. Ook onze klantgerichte werkwijze wordt als positief ervaren.

20.10.2009
‘Mooi Nederland’ bijdrage voor KIT
Het Koninklijk Instituut voor de Tropen ontvangt de bijdrage o.a. door de innovatieve combinatie van uitbreiding van het KIT met een verdubbeling van het Oosterpark. Ook is het project genomineerd voor de Mooi Nederland Prijs. Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol heeft dit, namens Minister Cramer, tijdens het Mooi Nederland Evenement op 15 oktober bekend gemaakt.
lees meer...
website KIT...

15.10.2009
Nieuw project: Natuurkundig Laboratorium Eindhoven
In het bestaande NatLab worden nieuwe labs ontwikkeld waar zowel gewoond als gewerkt kan worden. Daarnaast wordt er een nieuw woongebouw door ons bureau ontworpen.
lees meer...

22.09.2009
Nieuwe opdracht: appartementen Brussel
Het ontwerp voor twee appartementengebouwen met 68 appartementen en een restaurant in de Brusselse ‘Modelwijk’ vordert snel. Het voorontwerp is in juni 2009 gestart en de uitvoering zal in de loop van 2010 een aanvang nemen. Hiermee komt het in 2005 opgestelde Masterplan weer wat verder tot uitvoering.
lees meer...

01.07.2009
KIT presenteert nieuwe plannen
Het Koninklijk Instituut voor de Tropen heeft vanmiddag in een persconferentie de nieuwe plannen voor uitbreiding van het complex toegelicht. Het gaat om de reorganisatie van de museumentree, een nieuw theater ter vervanging van de huidige kleine zaal, de uitbreiding van het hotel en het depot, en het toevoegen van een parkeergarage.
lees meer...

22.06.2009
Start bouw ‘De Maas’
Vandaag is gestart met de bouwwerkzaamheden voor de restauratie van de Groote Zaal van Koninklijke Roei en Zeilvereniging ‘De Maas’. Het Jugendstil interieur zal weer in oude luister worden hersteld, terwijl ook aan hedendaagse eisen tegemoetgekomen wordt.

15.05.2009
Nieuwe opdracht: herbestemming ABN AMRO Coolsingel
Achter de voormalige ABN AMRO bank aan de Coolsingel in Rotterdam zal een ‘kubus’ verschijnen naar ontwerp van OMA. Ontwikkelaar Multi Vastgoed verwacht dat deze een grote impuls zal geven aan het winkelgebied in de binnenstad. Ons bureau is uitgenodigd in het ontwerpteam, met name voor de conceptuele en fysieke inpassing van de enorme kubus in de monumentale plinten van het gevoelige Lijnbaangebied. De herbestemming van het 18.200 m2 grote bankgebouw van de ABN AMRO aan de Coolsingel is een eerste stap.

13.05.2009
St. Jobsveem wint Nationale Renovatie Prijs
Vandaag werden de winnaars bekend gemaakt tijdens de Nationale Renovatie Dag 2009. In de categorie Woningbouw won het St. Jobsveem, de jury was zeer lovend: “Wij achten het gebouw thans een grote aanwinst op deze locatie, zowel door de mix aan functies als wel door de uitstraling.”
lees meer over St. Jobsveem
lees meer over de Nationale Renovatieprijs

16.03.2009
Duurzaam St.Jobsveem
De zes winnaars van de Rotterdamse Bouwkwaliteitsprijs 2008 zijn achteraf getoetst op duurzaamheid volgend de ‘GPR-Gebouw’ systematiek. Het St.Jobsveem kwam daarbij als beste uit de bus. Vanaf volgend jaar zal ‘duurzaamheid’ als criterium voor de prijs worden toegevoegd. Hiervoor zal dezelfde toetsingsmethode worden gebruikt.
lees meer...

06.03.2009
HUF gebouw opgeleverd
Van de 100 wederopbouwmonumenten die minister Plasterk vorig jaar bekend maakte is het HUF gebouw nu als eerste weer helemaal gerestaureerd. De kantoorverdiepingen zijn vanaf vandaag beschikbaar. De gerenoveerde winkelplint is een voorbode van de vernieuwing die het winkelgebied in het Rotterdamse Laurenskwartier de komende jaren zal ondergaan.
lees meer...

12.02.2009
St. Jobsveem genomineerd voor Nationale Renovatie Prijs
De nominaties voor deze prijs zijn vandaag op de bouwbeurs bekend gemaakt, het St. Jobsveem is een van de drie genomineerden in de categorie woningbouw. De prijs wordt op 13 mei 2009 tijdens de Nationale Renovatiedag uitgereikt.
lees meer over St. Jobsveem
lees meer over de Nationale Renovatieprijs

20.01.2009
Oplevering woningen Schuytgraaf in volle gang
Van de 61 woningen in de vinexwijk Schuytgraaf, Arnhem zijn er op dit moment al een tiental opgeleverd. De overige woningen volgen wekelijks. Half april zullen alle woningen aan de bewoners kunnen worden overgedragen.
lees meer…

22.12.2008
Rotterdamse Bouwkwaliteitsprijs 2008 voor St. Jobsveem
Juryrapport: "Een prachtig voorbeeld van het revitaliseren van een bedrijfsgebouw en daarom van grote betekenis voor de toekomst. Op zorgvuldige wijze hebben de ontwerpers een nieuwe architectonische invulling gevoegd in het bestaande karakteristieke gebouw. Hierdoor is een goede en evenwichtige symbiose ontstaan tussen oud en nieuw."
lees meer over St. Jobsveem
lees meer over Bouwkwaliteitsprijs
lees meer over de toekenning

19.11.2008
St. Jobsveem genomineerd voor De Nederlandse Bouwprijs
De jury noemde het project ‘een prachtig voorbeeld van het revitaliseren van een bedrijfsgebouw en daarom van grote betekenis voor de toekomst’. De uitreiking zal plaatsvinden tijdens het Gala van De Nederlandse Bouw op 11 februari 2009.
lees meer…

27.10.2008
St. Jobsveem wint Nationale Staalprijs 2008
Afgelopen vrijdag werd bekendgemaakt dat de herbestemming van het St. Jobsveem de Nationale Staalprijs 2008 in de categorie woningbouw heeft gewonnen.
lees meer…

16.10.2008
Oplevering Dresselhuyspaviljoen
Minister Plasterk heeft vandaag de casco-restauratie van het Dresselhuyspaviljoen officieel opgeleverd. Het paviljoen maakt onderdeel uit van Sanatorium Zonnestraal in Hilversum. De planvorming voor de ingebruikname als oogkliniek is inmiddels van start gegaan.
lees meer...

15.09.2008
Documentaire over sanatorium Zonnestraal en sanatorium Joseph Lemaire
Deze documentaire werd gemaakt door de VRT en op vrijdag 12 september uitgezonden. U kunt de documentaire met Engelse ondertiteling hier terugzien.
lees meer over sanatorium Zonnestraal
lees meer over het sanatorium Joseph Lemaire

11.09.2008
Feestelijke start bouw HUF
Vandaag is de start van de restauratie van het HUF gebouw gevierd. Wethouder Karakus heeft met een feestelijke handeling het startschot gegeven. De heropening van het pand staat gepland voor begin 2009.
lees meer...

10.09.2008
Boek verschenen over Vermeerschool
Het eerste exemplaar van het boek over de voormalige Vermeerschool in Hilversum is gisteren door wethouder Erik Boog in ontvangst genomen. De voormalige school is aanstaand weekend tijdens de Open monumentendagen te bezoeken.
lees meer...

08.09.2008
DOCOMOMO congres in Van Nelle Ontwerpfabriek
Volgende week vind in de Van Nelle Ontwerpfabriek het tiende Internationale DOCOMOMO Congres plaats. Het congres, waarvoor 450 bezoekers naar Rotterdam komen, is gericht op ontwerp voor herbestemming en transformatie. Op woensdagavond zal Wessel de Jonge de herbestemming van de Van Nelle Ontwerpfabriek evalueren. Op vrijdag 19 september zal tijdens dit congres ook de Europa Nostra Award worden onthuld.
lees meer over DOCOMOMO Congres
lees meer over Europa Nostra Awards

16.06.2008
Europa Nostra Award uitgereikt in Durham, UK
Afgelopen vrijdag heeft het Van Nelle team de prijs van de Europese Unie voor cultureel erfgoed / Europa Nostra Award in ontvangst mogen nemen in de kathedraal van Durham, UK.
persbericht
lees meer...

09.05.2008
Van Nelle wint Europa Nostra Award
We zijn zeer trots te mogen melden dat de Van Nelle Ontwerpfabriek in de prijzen is gevallen! De Europa Nostra Conservation Award is de prijs van de Europese Unie voor cultureel erfgoed. Ons bureau was verantwoordelijk voor de supervisie van de herbestemming en het ontwerp van een aantal gebouwen op het terrein.
persbericht
lees meer...

24.04.2008
Jobsveem in Jaarboek Architectuur in Nederland 2007/08
Dit jaar staan in het Jaarboek thema’s als hergebruik en transformatie centraal. Het Jobsveem staat in het Jaarboek vermeld als een voorbeeld project waarin de goede balans tussen transformatie en behoud is gevonden.
lees meer...
NAi Publishers

01.03.2008
Suitehotel Pincoffs geopend
In het voormalige douanegebouw uit 1879 is vandaag een kleinschalig luxe hotel geopend. Dit rijksmonument werd door ons bureau tot hotel getransformeerd. 
lees meer... 
Suitehotel Pincoffs

14.12.2007
Lofts in Jobsveem opgeleverd
De restauratie en herbestemming van het kolossale St.Jobsveem op de Rotterdamse Lloydpier zit erop. De 109 lofts voor nieuwe Rotterdammers en de bedrijfsruimten op een toplocatie zijn opgeleverd. 
lees meer...

01.11.2007
Oplevering Seniorenwoningen Hilversum
Het vroegere schoolgebouw aan de Vermeerlaan in Hilversum is op 01 november opgeleverd als een bijzonder woongebouw, vooral voor senioren. Ons bureau tekende voor herbestemming en restauratie van dit gebouw in het groene Hilversum Zuid.
lees meer...

15.10.2007
100 topmonumenten voorgedragen
Vandaag zijn er door minister Plasterk honderd topmonumenten uit de wederopbouwperiode voorgedragen. Ons bureau heeft een bijzondere expertise op het gebied van jonge monumenten en is op dit moment dan ook actief betrokken bij de revitalisering van drie van deze bijzondere gebouwen, het HUF gebouw en het Slaakhuys in Rotterdam en het ROC in Amsterdam.

01.10.2007
Studieopdracht nieuw bedrijfsgebouw
Sinds kort werken wij aan een haalbaarheidsonderzoek voor een nieuw te bouwen metaalwarenfabriek aan het Noordzeekanaal. Met name de hoogteverschillen aan de dijk zijn interessant voor zowel het fabrieksproces als een fraaie landschappelijke inbedding in de polder.

15.09.2007
ROC: Le Corbusier in Amsterdam?
In de Parool-driehoek zal binnenkort heel veel gaan veranderen. De Amaratis Groep neemt het voortouw met de opdracht aan ons bureau voor upgrading van het markante ROC ASA gebouw aan de Wibautstraat van architect J.B. Ingwersen (1956) dat sterk herinnert aan het werk van Le Corbusier.

01.09.2007
Van GAK gebouw tot ‘De Studio’
Dit innovatieve gebouw uit 1959 gaat op initiatief van AM, Rochdale en AWV een nieuwe toekomst tegemoet als toplocatie voor kantoren aan de A-10 in Amsterdam. Een sleutelproject in de stedelijke vernieuwing van Bos en Lommer, waaraan ons bureau graag bijdraagt.

13.08.2007
Herkansing voor HUF gebouw
Misschien wel het mooiste wederopbouw-monument van Rotterdam kreeg na jarenlange verwaarlozing een nieuwe eigenaar. Ons bureau werd door Provast gevraagd voor deze uitdagende herontwikkeling in het Rotterdamse Laurenskwartier, waar veel te gebeuren staat.

01.07.2007
Van Santos naar Sjanghai?
Het oude Santos pakhuis wordt onderdeel van het nieuwe Chinese zakencentrum op de Rotterdamse ‘Kaap’. In opdracht van Volker Wessels Vastgoed wordt gestudeerd op een nieuwe bestemming van dit gebouw, als impuls voor deze innovatieve stedelijke vernieuwing.

02.05.2007
St. Jobsveem nadert voltooiing
Ruim voor oplevering zijn alle appartementen in het St. Jobsveem in het Rotterdamse Lloydkwartier verkocht. De eerste appartementen worden in juni opgeleverd, in het najaar zal het project volledig worden afgerond.
lees meer...

05.03.2007
Nieuw hotel op de Kop van Zuid
Vandaag is de restauratie en herbestemming van het v.m. Douanekantoor op de hoek van de Entrepothaven in Rotterdam gestart. Het krijgt een nieuwe bestemming als suitehotel Pincoffs.
Hotel Pincoffs

01.12.2006
Start Dresselhuyspaviljoen
Na jaren van overleg in de restauratie van het tweede gebouw van Duiker’s meesterwerk uit 1928 nu in voorbereiding. Ons bureau heeft opdracht om i.s.m. Henket & partners het ontwerp te maken.
Stichting Loosdrechtse Bos

15.11.2006
Interieurrestauratie ‘De Maas’
De Grote Zaal van de sociëteit van de KRZV ‘De Maas’ was ooit een van de markantste Jugendstil interieurs van Rotterdam. Ons bureau is uitgenodigd een plan voor restauratie en upgrading op te stellen.

21.09.2006
Herbestemming Slaakhuys
Het Slaakhuys, ooit ‘Het Vrije Volk’ in Rotterdam, is op zoek naar een nieuwe bestemming. Ons bureau kreeg onlangs ontwerpopdracht voor de herbestemming van dit wederopbouwcomplex voor culturele educatie.

13.09.2006
Kunstkerk Dordrecht
In de 19e eeuwse Kunstkerk in Dordrecht vinden nu uiteenlopende culturele evenementen plaats. De Projectgroep Hofkwartier heeft ons recent de opdracht gegeven voor een uitbreidingsplan.

10.07.2006
Nieuwbouw Bibliotheek Waregem (B)
Ons bureau is geselecteerd voor het ontwerp van de nieuwe bibliotheek voor de Stad Waregem in West Vlaanderen. Het nieuwe culturele hart van de stad moet in 2008 worden opgeleverd.
lees meer...

20.06.2006
Symposium Philipspaviljoen
Op 18 juni 2006 heeft er een internationaal symposium plaatsgevonden over de voorgenomen reconstructie van het Philipspaviljoen (Le Corbusier en Xenakis, 1958).
lees meer...

11.05.2006
vooraankondiging symposium Philipspaviljoen
Op 18 juni 2006 zal er een internationaal symposium plaatsvinden over de voorgenomen reconstructie van het Philipspaviljoen (Le Corbusier en Xenakis 1958).
lees meer...

01.04.2006
Bouw woningen Vermeerlaan gestart
Vandaag zijn de werkzaamheden aan de woningen aan de Vermeerlaan in Hilversum gestart. Het worden ruime appartementen in een markant schoolgebouw.
lees meer...

15.02.2006
Uitbreiding Koninklijk Instituut voor de Tropen
Het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) heeft ons opdracht verleend om voorstellen uit te werken voor een uitbreiding van het KIT, met een nieuw Tropentheater en een hotel.
lees meer...

18.11.2005
Bouw St. Jobsveem gestart
Vandaag is er gestart met de bouwwerkzaamheden aan het St. Jobsveem in het Rotterdamse Lloydkwartier. Naar verwachting zullen de appartementen begin 2007 worden opgeleverd.
lees meer...

28.09.2005
Modelwijk 1958, Brussel
Er wordt sinds kort gewerkt aan een Masterplan om deze wijk te revitaliseren. Ons bureau is gevraagd hierover in een team van Belgische collega´s mee te denken.
lees meer...

08.09.2005
Publicatie Van Nelle Ontwerpfabriek
Vandaag werd het boek Van Nelle. Monument van de vooruitgang / Monument in progress gepresenteerd. Wessel de Jonge schreef hierin een hoofdstuk over de continuïteit en verandering in de architectuur van Van Nelle.

18.07.2005
Masterplan Artis
Ons bureau is betrokken bij het ontwikkelen van een masterplan voor Artis, om zo tot duidelijke uitgangspunten te komen voor de laatste uitbreiding die binnen de stedelijke ligging nog mogelijk is.
lees meer...

10.05.2005
Nieuwbouw 61 woningen
In Schuytgraaf bij Arnhem verrijst een nieuw woongebied tussen Rijn en Waal. In opdracht van Kondor Wessels Projecten zal een cluster van 61 eengezinswoningen worden ontworpen door ons bureau.

01.05.2005
Herbestemming ENKA-monumenten
De roemruchte ENKA-fabrieken in Ede staan al geruime tijd leeg. Ons bureau is recent uitgenodigd om na te denken over een nieuwe bestemming voor negen onderdelen die behouden zullen blijven.

01.03.2005
Sionlokatie opgeleverd
De bouw van het wooncomplex op de Sionlocatie, Apeldoorn, is in maart 2005 afgerond met de oplevering van de 20 appartementen. De 3 vrijstaande woningen werden in januari opgeleverd.
lees meer...

06.01.2005
Voorloping Ontwerp Vermeerschool afgerond
Deze voormalige school uit 1921 wordt herontwikkeld tot appartementengebouw. Binnenkort zal met het Definitief Ontwerp worden gestart.
lees meer...

15.11.2004
Wessel de Jonge ontvangt BNA Kubus 2004
De Kubus 2004 van de Bond Nederlandse Architecten werd op 12 november uitgereikt aan Hubert-Jan Henket en Wessel de Jonge voor de wijze waarop zij inhoud hebben gegeven aan 'revitalisering'.
persbericht BNA

10.10.2004
Reconstructie Philips Paviljoen (1958)
Het Philips Paviljoen werd in 1958 voor de Wereldtentoonstelling in Brussel gerealiseerd naar ontwerp van Le Corbusier. Het idee om dit paviljoen te reconstrueren in Eindhoven wordt nu op haalbaarheid onderzocht.
lees meer...

27.08.2004
Wessel de Jonge ontvangt BNA Kubus 2004
De Kubus 2004 van de Bond Nederlandse Architecten is toegekend aan Hubert-Jan Henket en Wessel de Jonge voor de wijze waarop zij inhoud hebben gegeven aan 'revitalisering'. De uitreiking is op 12 november.
persbericht BNA

20.08.2004
Sionlocatie bereikt hoogste punt
De bouw van het wooncomplex op de Sionlocatie, Apeldoorn, bereikte vrijdag 20 augustus 2004 haar hoogste punt. De oplevering van de 20 appartementen en 3 vrijstaande woningen wordt eind dit jaar verwacht.
lees meer...