home contact zoeken
   
 

restaurant & sociëteit 'de oude toren',
schiphol oost

 
 
 
foto: capital photos, press & photo productions bv
foto: michelwielick.com
foto: michelwielick.com
foto: raoul suermondt
foto: raoul suermondt

De oude verkeerstoren vormt de laatste herinnering aan de luchtvaartgeschiedenis op Schiphol. Verplaatst naar een centrale locatie op Schiphol Oost vormt de toren een sociaal en zakelijk middelpunt van het business district van de nationale luchthaven. Het project is in 2001 opgeleverd.

De oorspronkelijke aanbouw met brandweerkazerne is vervangen door een elegant paviljoen met dakterras waarin een restaurant is ondergebracht. Daarboven bevindt zich een exclusieve industry club voor de hoofdgebruikers van de luchthaven. De voormalige controle-ruimte is ingericht als sky bar.

In aansluiting op het utilitaire karakter van het gebouw is de materiaal- en kleurkeuze sober maar verzorgd, met toepassing van staal en diverse soorten glas. Het paviljoen is transparant uitgewerkt als een groot overhangend deck, waaronder de gevels openschuiven. Het vrijstaande lifthuis is uitgevoerd met matglazen panelen. Het interieur is in samenwerking met binnenhuisarchitecten O III zakelijk vormgegeven met een hoog afwerkingniveau.