home contact zoeken
   
 

St. Jobsveem, Rotterdam

 
 
 
foto: r. hoekstra
foto: r. hoekstra
foto: r. hoekstra
foto: r. hoekstra
foto: j. musch

Het Jobsveem in het Rotterdamse Lloydkwartier is een bakstenen kolos van bijna 20.000 m2, gebouwd in 1912 en in 2000 aangewezen tot Rijksmonument. De herbestemming tot woongebouw is in 2003 opnieuw concreet geworden volgens voorstellen van Mei Architecten en stedenbouwers. Gezien de complexiteit van de ingrepen en de hoge tijddruk is door de ontwikkelaar en de co-architect een bijzondere samenwerking opgezet met ons bureau, om een goede balans tussen behoud en transformatie te verzekeren. Na de gezamenlijke ontwerp ontwikkeling heeft ons bureau zich verder gericht op het eigenlijke restauratieontwerp tot en met de uitvoeringsbegeleiding.

Om de 109 woningen in het relatief gesloten pakhuis van voldoende daglicht en uitzicht te voorzien, zijn er in de 125 m lange gevels drie uitsnijdingen gemaakt. Hierachter zijn over de volle hoogte atria gerealiseerd, waarin ook de ontsluiting is opgelost. Vanwege de gebouwdiepte is gekozen voor een middengang en relatief brede woningen. Op de begane grond is ruimte gereserveerd voor bedrijven en horeca. Een extra dakverdieping met luxere penthouses heeft de exploitatie sluitend gemaakt.

De oorspronkelijke onderdelen van het gebouw zijn zorgvuldig gerestaureerd, met een accent op authentieke details en materialen, en op het geven van een nieuwe gebruiksfunctie aan historische onderdelen. De betonnen laadperrons doen nu bijvoorbeeld dienst als balkons. De woningen zijn in december 2007 casco opgeleverd met vrijstaande gietijzeren kolommen en de vloerbalken zichtbaar in het plafond.

Opdrachtgever:
BAM / Volker Bouwmaatschappij