home contact zoeken
   
 

appartementen 'de studio', amsterdam

 
 
 
foto: l. kramer
foto: l. kramer
foto: l. kramer
foto: l. kramer
foto: l. kramer

De Amsterdamse wijk Bos en Lommer ondergaat een ware metamorfose die inspeelt op een groeiende sociaal-economische dynamiek in een vernieuwend woon- en werkgebied. Centraal ligt het Gemeenschappelijk Administratie Kantoor, in 1959 opgeleverd naar ontwerp van Ben Merkelbach: een kantoorkolos van bijna 40.000 m2 bvo langs de A 10. Het destijds ultramoderne GAK-gebouw was voorzien van roltrappen, air-conditioning, koude-warmte opslag in de bodem en vliesgevels met groen dubbelglas, maar kampte al jaren met hardnekkige leegstand en vormde een blinde vlek in de wijk.

Na diverse haalbaarheidsstudies die wij voor uiteenlopende programma’s hebben uitgevoerd is door AM en Stadgenoot ingezet op een bestemming als koopstudio’s voor starters op een plint met bedrijfsruimten. Een deel van de appartementen wordt aangeboden in de huursector voor studenten. Met koopprijzen onder de ton is het concept van compact wonen op een lokatie binnen de ring succesvol gebleken. De woningen van ca 28 m2 worden ontsloten door een ruime hal met servicebalie, laundrette, coffeecorner en andere faciliteiten voor gemeenschappelijk gebruik. De liften, hallen en gangen zijn voorzien van daglicht en een markante kleurstelling die de herkenbaarheid vergroot. De begane grond en souterrain zijn herontwikkeld tot multifunctionele bedrijfsruimten waarvan het interieur is ontworpen door Zecc architecten in opdracht van De Amsterdamse Compagnie. De plint met ‘solids’ zal een belangrijke rol spelen als ontmoetingsruimte van het complex.

De levendigheid wordt verder versterkt door interactie met het nieuw aangelegde Bos- en Lommerplantsoen met het originele beeldenpaviljoen van de architect Hartsuyker, waarvan ook de bewoners van De Studio gebruik maken. Door de gezamenlijke faciliteiten en de groene omgeving is onder de nieuwe bewoners in korte tijd saamhorigheid ontstaan.