home contact zoeken
   
 

universiteitsbibliotheek, gent

 
 
 

Ons bureau werd via de Open Oproep procedure geselecteerd voor deze meervoudige opdracht in teamverband met Belgische en Nederlandse partners.

Leidraad voor ons voorstel is het principe ‘preserving more by doing less’. Met enkele chirurgische ingrepen brengen wij de gewijzigde functionaliteit en circulatie in het complex weer op orde. Hiervoor zijn twee strategische plekken aangewezen: de binnenkoer aan de St. Hubertusstraat en een nieuw voorhof aan de voet van de Boekentoren. Het landschapsvoorstel beoogt beide plekken in één verband te brengen met de besloten binnenhof. De Universiteitsbibliotheek zal zo een betere verbinding met de openbare ruimte en de stad krijgen, meer toegankelijkheid, openheid en herkenbaarheid. Binnendoor wordt de routing van de éne naar de andere plek vloeiend, ruim en helder gemaakt, inclusief die op de verdieping. De potenties van beide plekken worden zo maximaal verzilverd. Hetzelfde principe vindt zijn weerslag in de aanpak van de Boekentoren. Het plaatsen van een tweede huid rondom de depots maakt dat de prestaties van de gevel er niet meer veel toe doen. Dit opent de weg naar herstel van de oorspronkelijke gevels van schoonbeton door middel van een innovatieve techniek. Hoewel niet goedkoop is het terugbrengen van de betonhuid duurzaam en technisch superieur aan andere oplossingen.

Ons voorstel is daarmee een eerbetoon aan het architectonische meesterschap van Van de Velde maar ook een hommage aan de geest van innovatie, dat een gelijkwaardig deel uitmaakt van zijn erfgoed. Ons voorstel is geëindigd op de tweede plaats.

Opdrachtgever:
Universiteit Gent

Lees meer op de website van de Boekentoren:
http://www.boekentoren.be/boekentoren_mod2.aspx?url=Wessel+de+J