home contact zoeken
   
 

Van Nelle Fabriek, Rotterdam

 
 
 
foto: f. keuzenkamp
foto: f. keuzenkamp
foto: f. keuzenkamp

In de vroegere fabrieksgebouwen zijn op voorstel van projectarchitect Claessens Erdmann atelier- en kantoorruimten gerealiseerd met een dubbele gevelconstructie. Door deze klimaatregelende gevel kunnen de werkruimten geconditioneerd worden zonder de historische gevel ingrijpend te veranderen.

Aan de schaduwzijde van het gebouw is de tweede gevel verder teruggeplaatst zodat een gang ontstaat. Ook verkeers- en treinlawaai wordt tussen de oude en de nieuwe gevelconstructie opgevangen.

De oorspronkelijk ongedeelde ruimte, de transparantie en het daglicht is op zoveel mogelijk plaatsen voelbaar gehouden. Scheidingswanden zijn uit privacy overwegingen tot deurhoogte gesloten uitgevoerd maar zijn daarboven weer transparant en blijven ook los van de buitengevels. Door de plafonds en karakteristieke paddestoelkoppen van de kolommen vrij laten is de oorspronkelijke ruimtelijkheid nog steeds voelbaar.

Voor het Expeditiegebouw is ons bureau zelf opgetreden als projectarchitect. Door in het hart van het diepe gebouw over alle verdiepingen een insnede te maken waardoor daglicht binnenstroomt, kunnen behalve aan de gevels nu ook aan deze vide werkplekken gerealiseerd worden. Aan de zijde van de fabrieksstraat is gekozen voor een vrije plaatsing van werkvertrekken met veel algemene ruimte eromheen. Deze sfeer nodigt uit tot informeel gebruik en zichtbare activiteit aan het oorspronkelijk meest levendige deel van het terrein. De verdwenen rolluiken langs de laadperrons zijn vervangen door grote glaspuien en versterken dit effect. Het beeld wordt afgerond door de gerestaureerde matglazen luifel boven de laadperrons. Het gebouw is ruim 10 jaar in gebruik geweest door een groot architectenbureau en wordt nu herontwikkeld tot design centrum. Daarnaast zijn nieuwe plannen in ontwikkeling voor diverse bijgebouwen en een bezoekerscentrum in de koffiefabriek.

Opdrachtgever:
Maatschap Van Nelle Ontwerpfabriek

(Projectontwikkelingsbureau voor bouwnijverheid, Leiden; Kondor Wessels Projecten, Rijssen; Property Conversion b.v., Rotterdam)