home contact zoeken
   
 

bibliotheek waregem

 
 
 

Voor de nieuwe stadsbibliotheek is via het bureau van de Vlaams Bouwmeester in 2006 een meervoudige opdracht uitgeschreven. De beleving van de bibliotheek en het uitwisselen van informatie, kennis en cultuur staat in ons winnende voorstel centraal. Door meer dynamische raakvlakken met de openbare ruimten te creëren, en de synergie tussen bibliotheekafhankelijke en externe programmering te vergroten, wordt de bibliotheek onderdeel van het dagelijks leven in de stad. Daarmee ontstaat een ontmoetingsplek voor iedereen.

Hiertoe wordt midden in de bibliotheek een stadsfoyer geïntroduceerd, die direct aansluit op het binnenplein van een bestaand winkelcentrum uit de jaren zestig. De brede entree aan de winkelpromenade is meteen gecombineerd met het leescafé, dat een winterterras krijgt in de stadsfoyer. De meest dynamische onderdelen van het programma zijn hier omheen gelegd: internetcafé, krantenhoek, CD/DVD uitleen, kiosk, expositie, polyvalente zaal en een ‘bestsellerboulevard’ die leidt naar een leesbalkon en hogerop naar een stille studiezaal, met uitzicht over Waregem.

In het midden is een grote patio met bomen vrij gehouden, die een natuurlijk rustpunt vormt in de bibliotheek, en tevens licht en lucht toelaat in de ondergelegen parking.
Locatie en materiaalkeuze maken het mogelijk een milieuvriendelijk ontwerpconcept te ontwikkelen, waarbij natuurlijke ventilatie, nachtkoeling en betonkernactivering leiden tot een energetisch duurzaam gebouw met een lage CO2 emissie. Door het hellende dak van de centrale leeszaal te laten begroeien is regenwater retentie een evidentie optie.

Opdrachtgever:
Stad Waregem