home contact zoeken
   
 

wiebengacomplex hanzehogeschool, groningen

 
 
 
foto: a. blonk
foto: a. blonk
foto: a. blonk
foto: a. blonk

Het Technische Scholencomplex in Groningen is ontworpen door Wiebenga en Van der Vlugt in 1922. Dit Rijksmonument is het vroegste voorbeeld van moderne architectuur in Nederland.
De Technische Faculteit van de Hanzehogeschool heeft de gebouwen midden 1997 verlaten. Vanaf 1998 is het complex stapsgewijs in gebruik genomen door de Gamma Faculteit.

De gerenoveerde naoorlogse uitbreidingen van het complex bieden plaats aan de grote gemeenschappelijke functies, zoals mediatheek, internetcentrum, restaurant en winkel. Op de eerste verdieping zijn twee ruime collegezalen en een sportzaal gesitueerd. Een tweede restaurantruimte op het entresol ziet uit over de binnentuin. Dit volume heeft door renovatie een markante verschijningsvorm gekregen die echter dienstbaar blijft aan de oorspronkelijke architectuur. Vanuit het restaurant overziet men de rustige binnentuin met de monumentale gebouwen als decor.

De interne logistiek is vanuit dit bouwdeel opgezet. Studenten verdelen zich van hieruit over de eerste verdieping naar de diverse onderwijsruimten in de beide oorspronkelijke vleugels. In het enig behouden gebleven koplokaal is het authentieke interieur gereconstrueerd ten behoeve van het College van Bestuur van de Hanzehogeschool. De reconstructie is opgezet op basis van een enkele historische foto. Door computermanipulatie is de originele maatvoering aan het licht gebracht. In aanvulling hierop is archief- en kleuronderzoek uitgevoerd.

Op stedenbouwkundige ontwikkelingen in de omgeving is gereageerd door het verleggen van de hoofdingang. Ook de interne routing is radicaal gewijzigd om de studentenstromen te begeleiden zonder dat grote wijzigingen in de historische gebouwen nodig waren.
Het project is door Wessel de Jonge als projectarchitect voor Leodejonge architecten verzorgd, in samenwerking met Skets architectuurstudio Groningen.

Opdrachtgever:
Hanzehogeschool, Hogeschool van Groningen